Kent Mobilyası Nedir?

Kent mobilyaları; halka açık alanda kullanılan mobilya modelleridir. Bu mecrada yer alan parklar, meydanlar, kaldırımlar, otoparklar gibi halka açık yerlerde halkın kullandığı mobilya modelleridir. Örneğin bu banklar, otobüs durakları, sokak lambaları, çöp kutuları ve paneller kent mobilyasıdır. Kent mobilyaları hem kullanışlı hem de dekoratif tarzda olabilirler. Aynı zamanda bu ürünler kişilerin psikolojilerini de etkileyen yapılardır. Kent mobilyaların yapısına bağlı olarak, kullanıcıların kamusal alanda ki deneyimlerini de farklı şekilde etkileyebilmektedir.

Kent mobilyaları tasarlanırken uzman firmalardan destek alınması gerekir. Böylelikle ürünlerin daha tasarımsal ve konseptli olacağını söyleyebiliriz. Bu alanda ön araştırma yaparak, adım atmanız daha kaliteli sonuçlar çıkartacaktır. Ufak dokunuşlarla harika sonuçlar da yer almak için markamıza katılmaya ne dersiniz?

Kent Mobilyası Çeşitleri

Çevreye, farklı bir hava katan yapı olarak tanımlanan kent mobilyaları çeşitleri bulunmaktadır. Bu mobilyalar dış mekan ve iç mekan mobilyaları olarak sıralanabilir. Mobilya seçimleri tasarlanacak alanlara göre farklılık göstermektedir.

a) Dış Mekan Kent Mobilyaları

Dış mekan da bulunan kent mobilyaları olarak birçok ürün karşımıza çıkmaktadır. Bu ürünler sıklıkla kullanılan ürünler arasındadır.

  • Park, Bahçe Bankları (ahşap, beton tarzda olabilir)
  • Beton Çiçek Saksı
  • Çardak ve kamelyalar (modellere göre farklılık gösterebilir)
  • Masa,
  • Çöp Kovası,
  • Sokak Lambaları
  • Otobüs durağı
  • Oyun Alanları
  • Spor ve Yürüyüş Alanları
  • Bariyerler
  • Geri Dönüşüm Kutuları
  • Köpek Eğitim Eşyaları

 

b) İç Mekan Kent Mobilyaları

  • İç mekan (ev, avm içi) çocuk oyun parkları
  • İç mekan (avm içi) bankları ve sandalyeleri
  • Saksı
  • Geri dönüşüm alanı

Kent Mobilya Tasarım Özellikleri

Kent mobilyaları tasarlanırken ön araştırma yapılması ilk kurallardan birisidir. Bu mobilyaların kurulacağı alana uyum sağlaması gerekir. Buna bağlı olarak kullanıcı deneyimleri de ön planda olmalıdır. Kent mobilyaları kamusal alanda daha sık tercih edilmektedir. Bu süreçte bu ürünlerin, sahip olması gereken özellikler vardır:

Konfor ve Çok Yönlü Kullanım

Kullanılacak ürünün rahat olması ilk kurallar arasındadır. Kişiler rahat olmayan mobilyaları tercih etmezler. Ne yazık ki ürün hakkında ki düşünceleri de olumsuz yönde olacaktır. Kişilerde dış mekan mobilyaların rahat olması o alanı benimseme ve rahatlık hissi vermektedir. Bu süreçte kullanıcı deneyimlerin, göz önünde bulundurmak, buna bağlı ürün seçimi yapmak önemli durumdur.

Sıra Dışı Tasarım

Sıra dışı olmak her zaman farklılıktır. Bu tarz mobilya tasarımları kişilerin ilgi odağı olmayı başarmıştır. Ama kent mobilyalarında sıklıkla karşılaşılan durumlardan birisi aynı ürünün üretimini yapılmasıdır. Şehirler de aynı tarzda bank, çöp kutusu ve otobüs durakları yer alır. Bu durum şehirde bir uyum gibi gözükse de bu tekdüze durum kişileri sıradanlığa sürükleyebilir. Bu açıdan her zaman farklı ve yaratıcı tasarımlar ilgi odağı olabilir.

Koruma

Kent mobilyalarında kamusal alanlara çalışma yaparken bir tık daha dikkat edilmesi gerekir. Çünkü bu alanlar herkese açık alanlardır. Buna bağlı olarak kent mobilyaları dizayn edilirken engellisinden, çocuğuna, yaşlısına kadar farklı kullanıcı grupları ele alınmalıdır. Yapılan mobilyalar da her kullanıcı için uyumlu olmalıdır. Bunlardan en önemlisi güvenli olmalıdır. Şehir mobilyalarında, bazı mobilyalar özel kullanıcı grubuna göre tasarlanabilir. Bu durum diğer kişilerin, güvenliğini riske atmaması gerekir.

Çevreye Uyum Sağlamalı

Çevre sorunları son dönemlerde karşımıza çıkan en etkin problemlerden birisidir. Yapılacak olan ürünlerin, kamu bilinci oluşturması ve halka bilgi vermek açısından önemlidir. Örneğin; atık malzemelerin geri dönüşümü ile yapılmış mobilyalar kullanıcılar için önemli bir mesaj verebilmektedir. Aynı zamanda çevre bilinci bir marka olunduğunu kapsayan en önemli aşamalardan biri olduğunu söyleyebiliriz.

Eğlendirici Yapıda Olmalı

Kent mobilyaları sadece yetişkinler için değil her yaş kesimden kişi için düşünülmelidir. Kent mobilyalarında kullanılan renkten ve eğlenceli yapıya kadar ter tarz ve her model de ürün olabilir. Kentsel mobilyalar sayesinde yetişkinlerin de sıklıkla tercih edebileceği bir alan olmasına olanak veriyor. Bu alanda rengarenk tasarımlar bile tercih edilebilmektedir.

Kent mobilyaları kişilerin hayatının her alanında yer almaktadır. Buna bağlı olarak yapılacak olan ürünleri ön araştırma yapılarak kurulması gerekir. Kişilerin isteklerine göre ürün kurulumu yapılması gerekir. Böylelikle kullanım oranını daha üst seviyeye çıkartma imkanı sağlanabilir. Bu süreçte mobilyaların kaliteli ve sağlam olması ilk kurallar arasındadır.