Yaşam alanınızı daha kolay ve konforlu hale getiren yapılar bulunur. Bu yapılar; gazebolar ve pergolalar olarak tanımlanabilir.

Gazebo’nun Amacı Nedir?

Gazebo, dış ortamlarda sıklıkla kullanılan çardak modelidir. Bu çardak modeli, herhangi bir zemin ve çatıya bağlı olmayan bir yapıdır. Özel yapı olarak ta adlandırılan ve genellikle 8 sütundan oluşan yapıya sahiptirler. Kullanıcıların isteklerine bağlı olarak kare veya dikdörtgen olarak ta tasarlanabilir.  Gazebolar, sıklıkla park ve bahçelerde karşımıza çıkmaktadır.

Gazebo’nun en önemli avantajlarından birisi, çatı zemin ve korkuluğun bir arada kullanılabilir yapıda olmasıdır. Bu durumda yazın sıcağından, kışın soğuğundan koruyacak yapıya sahiptir. Kullanıcılarına kolaylık ve konfor sağlayacak olan bir ürün olarak tanımlanabilir.


Pergola’nin Amacı Nedir?

Pergola, zeminsiz ve çatısı açık yapıda olan çardak modelleridir. Bu çardak modelinin en önemli amaçlarından birisi dekoratif amaçlı kullanılmasıdır. Alan bakımından geniş olan bahçelere uyum sağlayan bir yapısı vardır. Pergola çardakların çatı kısımları düz ve açık yapıdadır. Bu yapılar genellikle ahşap kalaslardan oluşmaktadır. Yaşam alanında dekoratif ve şık bir ortam oluşturmak için birbirine çok yakın evlerde ve bahçelerde tercih sebebi olmaktadır.

Aynı zamanda pergola çardaklar, bahçeli evlere sahip olan bireylerde sıklıkla tercih etmektedir. Bu ürünleri bahçelerinin manzara gören alana yerleştirme işlemi yapılabilir. Pergola çardakların sık kullanım sebepleri arasında, bitkilerin ürün çevresini sarmasıdır. Bu durum zamanla pergolayı daha dekoratif hale getirecektir.


Gazebo ve Pergola arasındaki en önemli 5 fark

Gazebo ve pergola arasında bulunan farklara göre kişiler tercih yapabilmektedir. Aralarındaki farklar kullanım koşullarını önemli derecede etkileyen faktörlerdir. Bu süreçte istek ve ihtiyaçlarınıza bağlı olarak seçim yapmanız tavsiye edilmektedir.

Gelin şimdi gazebo ile pergola arasındaki farklara bir göz atalım.

  1. Pergolalar çoğunlukla dikdörtgen veya kare şeklindeyken, gazeboların ana şekilleri bir daire veya 5'den 12'ye kadar birkaç kenar şeklindedir; Bir gazebo altıgen veya sekizgen bir şekle sahiptir ve tanımlanmış bir çatıya sahiptir.
  2. Pergola, üste bindirilmiş kereste ve kirişlerden yapılmış Latin esintili bir gölge yapısıdır.
  3. Pergolaların birincil kullanım durumlarından biri, çeşitli bitkiler ve asmaların üzerinden tırmanması için destekleyici bir çerçeve oluşturmaktır;
  4. Gazebolar sadece sağlam bir çatıya sahip olabilirken, pergolalar kısmen veya tamamen kapatılabilir veya hiç kapatılamaz;
  5.  İnşaat karmaşıklığı söz konusu olduğunda pergolalar nispeten kolay ve ucuzken, gazebolar daha karmaşıktır ve yapının belirli şekli ve boyutu nedeniyle daha fazla planlama ve maliyet gerektirir.

Sizin tercihiniz hangisi olmalı? Gazebo mu Pergola mı?

Dış mekanlar için, gazebo mu pergola mı alacağınıza karar verme konusunda zorluk yaşayabilirsiniz.  Bunun için isteklerin ön planda bulundurulması gerekir. Bu alanda ilk olarak, ürünün nerede ve ne amaçla kullanacağı gelir. Sizin için doğru olacak ürünü 2 madde de belirtelim. Bu sayede size uyan ürünü seçme konusunda daha kolay karar verebilirsiniz.

İhtiyaçlarınız Belirlenmeli

Alan seçimine bağlı olarak çardak seçimi belirlenmelidir. Gazebo ve pergola arasındaki farkları inceledikten sonra ihtiyacınız olan çardak modelini belirlemelisiniz. Sonuç olarak ortama uyum sağlamayan ürünler kullanmak bir zaman sonra sizleri sıkıntıya sokabilir.

Bütçenize Uyum Sağlamalı

Bu tarz ürünleri seçmeden önce, bütçe planlaması yapmanızda fayda var. Ürünün fiyatını belirleyen unsurlar bulunur. Çardağın boyutu, kullanılan malzeme ve ek detaylar fiyatlarda değişikliğe sebebiyet verecektir. Bu durum da her iki ürün için de alternatifler bulunmaktadır.

Farklı tasarım gazebo modellerini incelemek için hemen https://www.durupark.com.tr/gazebo bağlantısına, farklı tasarım pergola modellerini incelemek için ise hemen https://www.durupark.com.tr/pergola bağlantısına tıklayın.

Gazebo veye pergola mı yaptırmak istiyorsunuz. O halde hemen teklif isteyin.